İnsanlığın varoluşundan beri kutsal ve önemli görülen annelik veya anne olmak, yalnızca bir çocuğu doğurmaktan da öte bir çocuğun bakımını da üstlenmek, kendin doğurmadığın halde evlat edinmek ve onunda bakımını üstlenen kadına ait bir kavram veya görevdir. Biyolojik veya fizyolojik olmaktan da öte olan anne olma durumu ayrıca duygusal ve psikolojik de bir durumdur. Kadına birçok duygu yaşatan annelik, birçok görev ve sorumluluk verir ve birçok kadın tarafından farklı yorumlanır. Heyecanlı, mutluluk verici, insana birçok şey öğretmesinin yanı sıra kimi zaman stresli, yorucu ve hatta korkutan bir serüvendir de. Bu serüven kendi içinde birçok şeyi saklı tutar ve söylenene göre gerçek anlamda yaşamadan da net bir şekilde anlaşılamaz.
Anne olan kadın sorumluluğunu üstlendiği çocuk ile bir bağ kurarak beraber büyür bir nevi. Bu büyüme ve bağ sürecinde annenin çocuğuna karşı ve çocuğun içinde bulunduğu aileye karşı birtakım sorumluluklar edinir. Öncelik görevleri bir çocuğu kendi doğurduysa onu doğurup dünyaya getirip sonrasında ise emzirmek ve hayat karşı iyi, güçlü bir başlangıç yapabilmesini sağlamaktır. Yalnızca annenin yapabileceği bu durumlar karşılanması takdirde çocuğun gelişmesi ve yetiştirilme sürecinde gerekli olan görevler diğer aile bireyleri ile de paylaştırılır.
Geleneksel rollere göre genelde baba dışarıda para kazanırken anne ev işleri ve çocukların sorumluluğunu alır. Ancak günümüzde bu görev paylaşımı bu şekilde değildir ve bu kalıpların dışına çıkılmaktadır. Günümüzde birçok anne ve baba birbirlerinin sorumluluklarını üstlenerek birbirine destek olmakta ve birbirine yardımcı olarak görevlerin yükünü paylaşmaktadırlar. Kimi ailede anne dışarı da para kazanırken babam ev işlerinin sorumluluklarını almaktadır veya anne baba da çalışarak çocuğun bakımını ortak bir şekilde paylaşmaktadırlar.
Annelik birçok kültürde, dinde ve inanışta kutsal olarak görülmektedir. İbrahim’i dinlerde ilk insan olan Âdem’ in eşi Havva, insanlığın annesi olarak kabul edilir ve “Havva Ana” olarak bahsedilir. Doğurgan olması, verici oluşu, üretkenliğinden ötürü doğa ile ilişki kurularak benzerlik bulunan doğa ile de annelik sembolize edilir ve doğa için sık sık “tabiat ana” denilmektedir.
Annelik duygusu birçok kadın tarafından farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Ancak yine de yapılan tanımlamalardan yola çıkarak ortak paydada buluşulan durumlar mevcuttur. Yaşadıkları hayat sürecinde hiçbir duyguya benzemediğinin altını çizen kadınlar anneliği deneyimledikten sonra kendilerini tamamlanmış hissettiklerini ve hayatın gerçek anlamını bulduklarını belirtiyorlar. Fedakâr olmayı öğrenip deneyimlemenin yanı sıra ufak şeylerden bile mutlu olmayı öğrenmeye başlandığını ve minik bir gülümseme ile dünyalar kadar mutlu olunabildiğini de tecrübe ettiklerini söylüyorlar.
Kadınlar anne olduktan sonra kendi içlerindeki gerçek gücü keşfedip sonsuz bir güce sahip gibi hissediyor ve bu içgüdü ile bir nevi aslında kendini yeniden keşfediyor. Ayrıca anne olduktan sonra geçmişte yaşadığı şeyleri düşünerek kendi anneleri ile empati yapmak daha kolaylaşıyor ve annelerini daha iyi anlamaya başladıklarını söylüyorlar. Bir çocuğa bakma sorumluluğunun edinilmesi ile beraber bu görevin altında ezilmemek için birçok anne kendine daha iyi bakmaya başladığını da belirtiyor. Kötü alışkanlıklar, alkol ve içki kullanımdan uzaklaşmakta, daha sağlıklı besinlere yönelme ve kendi çocuğunun sağlığı için kendi sağlığına da yönelme durumu mevcut. Bunu yapmalarının en büyük nedeninin ayrıca çocuklarının yanında olabilmek, gelecekte de yanlarında ona eşlik edebilmek ve daha çok destek olmak için yaptıklarını söylüyorlar.
Anne olmak isteyenler veya anne çok yakında anne olacak anne adaylarını ilgilendiren birçok konu mevcut. Bunlardan belki de en önemli ana konulardan birisi hamilelik ve hamilelik süreci ile ilgili. Çocuğun gelişimi her ne kadar doğduktan sonra başlıyor gibi gelse ve daha önemli bulunsa da çocukların karakterlerinin dahi henüz anne karnında gelişmeye başladığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Annenin yediği her yemekten, içtiği içecekten, yaşadığı her duygu durumundan direk olarak bebek etkilendiği için burada anneye çok önemli bir sorumluluk düşmekte ve kendi bebeğinin gelişimi, sağlığı için en önce kendini koruması, dikkatli olması gerekmektedir. Ancak en önce hamileliğin nasıl oluştuğundan bahsetmek ile başlayalım ve diğer süreçlere sırasıyla değinelim.
Kampanya ve Fırsatlarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla...